sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Täällä, pitkästä aikaa!

Keväällä asetin tavoitteeksi 10km kilsan juoksemisen toukokuussa ja puolimaratonin syyskuussa. Ne tavoitteet on nyt saavutettu, sillä eilen juoksin elämäni ensimmäisen (ja ehkä viimeisen) puolikkaan.
Tarkkaa aikaa en kerro, mutta elokuussa päivittämäni tavoite oli päästä alle 2h 15min ja siihen pääsinkin. Mutta en ihan pystynyt toiveena olleeseen 2h 13min aikaan. Aika oli jees, mutta on jotenkin kamalan vaikea olla tyytyväinen itseensä. Olisin toivonut vähän parempaa aikaa, mutta olihan se tietysti ekakertalaiselle ihan ok, kun koko puolikkaan juokseminen oli uusi kokemus.

Jos joku on kiinnostunut juoksukokemuksesta niin lyhyesti kerrottuna voin sanoa, että alussa mentiin muutama kilsa aika hitaasti ennen kuin tuli väljyyttä juosta, sitten ehkä vähän reilut kymmenen kilsaa pääsin juoksemaan hyvällä vauhdilla ja juoksu tuntui kevyeltä. 13 kilsan kohdalla iski ekaa kertaa kunnon väsymys jolloin ajattelin että pitääköhän tässä rueta kävelemään. Tunne meni muutaman kilsan jälkeen kuitenkin ohi kun sain vettä ja otin energiageeliä. Etukäteen pelkäsin että joudun kesken juoksun käymään veskissä ja varsinkin juoksun alkupuoliskolla otin sen takia tosi vähän vettä. Mutta mitään ongelmaa vatsan kanssa ei tullut. Mulla ei ollu omaa vesipulloa mukana ja lopussa olisin kyllä tarvinnut sitä - juomapisteitä oli mun mielestä aika harvassa. Kun 16km oli takana, ajattelin vaan että 'kyllä mä jaksan' mutta sen verran väsytti, etten enää stressannut tavoitevauhdin ylläpidosta. Loppukirin jaksoin kuitenkin ottaa. Olo oli sillei ihan hyvä, etten ollut missään henkihieverissä, jano vaan oli valtava. Koko juoksun aikana ei sattunut mihinkään selkään, jalkoihin eikä polviin, ainoastaan siinä 13km jälkeen oli toisen jalan varpaissa tunnottomuutta ja niitä piti heilutella. Mutta sekään ei ollut mitenkään kauhean pahaa eikä kivuliasta ja meni ohi.
Ennen juoksua jännitys toi sen, että vatsa toimi hyvin ja suoli tyhjeni aika perustellisesti. Aamulla söin kaurapuuroa ja mustikkakeittoa ja n. tunti ennen juoksua banaanin. Vettä join aamulla reilusti, mutta 45 min ennen juoksun alkua en enää juonut. Tästä sain hyvän neuvon Jaanalta. Kiitos!

Vaikka juoksu meni hyvin eikä ollut kauheaa kärsimystä, niin silti on semmoinen olo, että ei oo mitään hinkua osallistua kokonaiselle eikä puolikkaallekaan maratonille toista kertaa. Ei ollut kauheaa tuskaa, mutta en vain nyt osaa keksiä mikä motivoisi uudelleen puolikkaalle eikä mitään tarvetta ole kokonaiselle tähdätä.

Puolikkaalle harjoittelu kuitenkin motivoi koko kesän ja alkusyksyn harjoittelemaan säännöllisesti, joten varmaankin joku tavoite olisi hyvä olla. Luulenkin, että seuraava tavoite on ylläpitää kuntoa sekä päästä 65 kg painoon. Viimeksi puntarilla paino oli 68.2 kg eli sen suhteen ei muutoksia ole tullut.

Mutta tällaisia ajatuksia puolimaratonin jälkeen. Ihanaa istua sängyssä ja kuunnella sadetta. Kävin tekemässä uimahallissa vesijuoksuverryttelyn, sen verran on jalat kuitenkin eilisestä tönkkönä.

Pitää vähän miettiä tätä blogia. Onko tarpeellista kirjata kaikkia syömisiä tänne vai vain liikunnat vai molemmat. Onko toiveita? Tavallaan haluaisin päästä eroon jatkuvasta jokaisen suupalan ylöskirjaamisesta ja ruuan liiallisesta ajattelemisesta, mutta yhtä aikaa pitäisi painoa saada tippumaan. Nykyisessä kropassa on ihan hyvä olla, mutta ehkä mun pitäisi päästä sinne tavoitepainoon ja sen jälkeen tavoitella siinä pysymistä.

Hyvää syksyn alkua kaikille!

6 kommenttia:

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Onnittelut hyvästä juoksusta!

Kyllä pitää olla tyytyväinen itteensä tommosen etapin jälkeen, on se iso saavutus kuitenkin. Ja sun aika oli hyvä.

Ite juoksin ekan puolikkaan vasta maratonin jälkeen viime vuonna ja mä kyllä tykkään juosta niitä aina silloin tällöin ja katsoa, onko juoksuvauhti parantunut. Toisaalta siinä samalla tulee pikkustressi siitä, että muka joka kerta pitäisi saada parempi ja parempi aika.

Mutta totta on se, että ei sitä väkisin kannata uusille puolikkaille ilmoittautua, vasta sitten jos ja kun tulee semmonen tunne, että nyt vois.

Mulla toimii hyvin toi, että ennen juoksutapahtumaa en vähään aikaan juo yhtään mitään niin ei oo tullut pissahätää kertaakaan missään, vaikkakin sitten ihan normaalisti olen juonut "kisan" aikana. Olen lukenut sen vinkin jostain joskus.

Tästä sun blogista: Mua kiinnostaa aina kaikkien liikunnat ja syömiset, mutta ymmärrän, että voi olla rasittavaa kirjoitella kaikkia syömisiä tarkasti muistiin.

Aiotko kuitenkin jatkaa lenkkeilyä, vaikka et puolikkaille osallistuisikaan?

feministi kirjoitti...

Kiitos kommentista Jaana!
Aion kyllä jatkaa lenkkeilyä. Olen tehnyt kovan työn että olen päässyt juoksukuntoon (en ikinä elämässäni ole juossut aiemmin enkä kuvitellut että voisin siitä ikinä nauttia) ja tarkoitus olis pitää sitä yllä. Juttelen trainerini kanssa, millaista ohjelmaa hän suosittelee, mutta varmaan jonkinlainen balanssi toiminnallisen lihaskuntoharjoittelun (esim. Kinesis), aerobisen- (juoksu) ja huoltavanharjoittelun (esim. Pilates) väliltä on tiedossa. Mutta katsotaan nyt.
Kiitos vielä tuesta. Yritän nyt kuitenkin iloita tästä saavutuksesta.

feministi kirjoitti...

Olisin vielä udellut sinulta Jaana että millaista juoksuohjelmaa noudatat? Jotkut viikottaiset kilometrimäärät tuntuu ihan hurjilta!

Maureen kirjoitti...

Kiva lukea kuulumisiasi pitkästä aikaa ja tosi hieno saavutus tuo puolimaraton, onnittelut, hienosti meni!

Tietenkin pidät blogia etupäässä itseäsi varten, joten kirjoitat siitä mistä on sinulle hyötyä, eikö niin? Minua ainakin kiinnostaa ihan kaikki.

Hyvää jatkoa syksyyn! Oletko tullut ajatelleeksi, että sinulla voi olla nyt jo niin paljon enemmän lihasta joka on painavampaa kuin rasvakudos ettei se 65 kilon saavuttaminen ole enää edes mitenkään tarpeellista.

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Niin, mä noudatan UKK:n kuntotestistä saamaani juoksuohjelmaa joka menee viikoittain jotakuinkin näin:
2–3 peruslenkkiä
1 nopeampivauhtinen lenkki
0–1 pitkä lenkki
0–1 vetolenkki, pyrkimys maksimisykkeisiin.

Noita maksimivetoja enemmän ennen maratonia tai muuta juoksutapahtumaa, jossa pyrin parempaan tulokseen.

Oma viikoittainen toiveeni on, että ainakin 50 kilsaa viikossa tulisi juostua, mutta joskus se pompsahtaa yli 70 km varsinkin jos pitkä lenkki on yli 30 km. =)
Mutta antaa pompsahtaa niin kauan kun mennään mukavuuden puolella, tykkään juosta.

Laura kirjoitti...

Onnittelut täältäkin ekasta puolikkaasta ja hyvästä ajasta. Muistaakseni omakin eka aika oli tota luokkaa ja olin ainakin itteeni todella tyytyväinen! Ehkä jos joskus vielä innostut, huomaat, että se on jatkossa helpompaa. Ei ole sitä suurta tuntematonta, joka toisi lisäjännitystä.

Mäkään en juo noin tuntia ennen juoksua ja ikinä ei ole ongelmaa ollut, vaikka juostessa juon paljon (aina kaks mukia).